Скачането на батут е забавно и разтоварващо занимание. Изглежда много лесно – все пак представлява скачане надолу и нагоре. Истината обаче е, че има доста ползи от него, особено за Вашите деца. За малчуганите това е поредната игра, с която да се забавляват, но днес ще Ви запознаем и с осем причини защо е полезно за тях да скачат на батут.

1. Подобрява координацията
Когато скачат на батут, децата трябва да контролират различните си мускули и крайници едновременно. Това е нелека задача, с която развиват координацията си. Скачането на батут е чудесен начин детето Ви да развива определени качества, докато се забавлява.

2. Подобрява стойката
Правилната стойка е изключително важна. При децата това е често срещан проблем, заради седенето на чина в училище и пред компютъра. При все повече деца се получава изкривяване още в ранна детска възраст. Скачането на батут укрепва мускулите около детските стави, помага за укрепване на мускулите около гръбнака и увеличава силата им. В комбинация и двете ползи са ключови за подобряване на позицията. Ето един интересен начин да подобрите стойката на Вашето дете.

3. Безпокойство
Скачането на батут помага на хората с аутизъм, сензорни проблеми и специални нужди да се справят с тревожността и да облекчат стреса. Ритъмът по време на скачане може да бъде много успокояващ. При деца с аутизъм или специални нужди скачането на батут може също да има положителен ефект върху тяхното поведение и концентрация. Скачането на батут преди училище или преди да напишат домашното си може да помогне за подобряване на тяхната концентрация и фокус.

4. Помага на децата да спят по-добре
Сънят е изключително важен за децата. Той е важен не само за здравето им, но им дава и цялата енергия за деня. Скачането на батут упражнява тялото, намалява стреса и тревожността. Това може да реши много проблеми със съня на Вашето дете, защото му носи удовлетвореност и спокойствие. Скачането на батут помага на Вашия малчуган да има дълъг и пълноценен сън.

5. Помага на децата да се справят добре в училище
Скачането на батут може дори да помогне на децата да се справят добре в училище. Доказано е, че скачането влияе върху академичния успех. То подобрява силата и стойката, което е от жизненоважно значение за децата, за да могат да седят дълги периоди от време в класната стая, без концентрацията им да бъде засегната. Моторните умения също са важни за много дейности в класната стая. Освен това скачането на батут подобрява циркулацията на кръв и кислород в мозъка, което води до увеличаване на концентрацията и фокуса.

6. Учи на постоянство
Като всеки спорт скачането на батут учи на постоянство и издръжливост. На децата им отнема време да овладеят специфични умения на батута, но тъй като е забавно, те се амбицират и продължават да се упражняват, докато не се научат. Това ги учи и на старание за усъвършенстване, защото искат да се научат да правят абсолютно правилните движения. А когато успеят, това им носи самочувствие и вяра в тях самите.

7. Подобряване на моторните умения
Когато децата скачат на батут, техният мозък е принуден да функционира двустранно, докато скачат нагоре и надолу във въздуха. И двете страни на мозъка, и двете страни на тялото им трябва да работят заедно, за да поддържат координация и баланс, когато са на батут. Това от своя страна спомага за повишаване на моторните им умения.

8. Подобрява гъвкавостта
Скачането на батут укрепва и удължава мускулите и подобрява гъвкавостта. Децата имат възможност да развихрят въображението си и да скачат както и накъдето си поискат. Това позволява на мускулите им да се разтегнат добре и да се развият здравословно.

Скачането на батут има много предимства за здравето и израстването на Вашето дете. Простотата на батута е ключът към успеха му. Почти всеки може да го направи. Няма строги правила или времеви ограничения Най-важното обаче е, че е и забавно, носи радост и усмивки на Вашия малчуган, а това прави и вас щастливи! Просто скочи и забавлението започва!

Recommended Posts