Ако смятате, че батутите са само за забавление, помислете отново. Няма спор, че скачането е забавно, но от почти 20 години то е и професионален, олимпийски спорт. Конкуренцията при състезателите се засили и се поставиха много рекорди в тази олимпийска дисциплина.

Ето и 6-те най-вдъхновяващи от тях:

1. Най-висок отборен скок на батут
През април 2014 г. на площад „Рокфелер” в Ню Йорк, 26-годишният Шон Кенеди и братята му Ерик и TJ счупват собствения си рекорд за най-висок отборен скок на батут досега, достигащ 6,7 метра височина.

Такъв рекорд не може да бъде постигнат самостоятелно. Скачайки на батут, двама човека, създават засилка на третия. Скокът на тримата братя се равнява на триетажна къща! Все пак може да тренирате и един ден да се опитате да подобрите този рекорд заедно с Вашите приятели.

2. Най-много отскачания от батут с хващане за лост

В началото на 2014 г. Пол Староскиак от Детройт, Мичиган, счупва рекорда за най-много последователни скокове на батут, хващайки се за лост, прикрепен към тавана на сградата.

Най-накрая той побеждава предишния рекорд, който бе за 11 поредни скока, като отскочи общо 39 пъти. Старошиак успява да продължи, дори след като удря главата си в лоста поради невнимание.

3. Най-бърз спринт от 100 м на батут

Съществува рекорд за най-бърз спринт на батут. Бягането по батут е много по-трудно от бягането по земя. Докато гъвкавостта и отскачането на батута помагат на човек да се изстреля във въздуха, мекотата създава проблеми за бягането, като забавя всяка стъпка, която човек се опитва да направи.

В резултат на това най-бързите 100 метра на батут са около 2 пъти по-бавни от рекорда на Юсеин Болт за най-бърз спринт. Стив Джоунс успява да спринтира на 100 метра на батут за 24.11 секунди през 2009 г. Опитайте да избягате същото разстояние на батут, за да видите колко е трудно.

4. Баскетболната забивка с най-далечен отскок

Рекордът е поставен по телевизията, в италианската версия на предаването „Рекорди на Гинес”. Джордан Рамос изпълни великолепна забивка с дължина на отскока 10 м.

Този рекорд определено му принадлежи, след като той сам го подобри по-късно, с 10.05 м сертифициран опит в родината си.

5. Най-много хора, скачащи едновременно на батут

Не за всеки рекорд трябва да си атлет. В Сингапур през юли 2017 г. беше поставен световен рекорд на Гинес за най-много скачащи едновременно хора, като 375 души взеха участие. За първи път този рекорд е поставен само няколко месеца преди това в Лондон, където участниците бяха 343.

6. Най-бързо обличане в официално облекло на батут

През април 2012 г. в Мадрид, Испания, Раул Гомес от телевизионното шоу на Отра Мовида успя да се съблече и да облече официалните си дрехи, докато скача на батут.

Гомес е облечен в тениска и дънки, когато часовникът започва да тиктака и той започва да скача. Първо сваля тениската и облича официалната риза. Веднага след това той слага вратовръзката си, а после се преобува и заменя дънките си с официален панталон, което се оказва най-трудната задача. Той успява да се преоблече изцяло за 45.03 секунди.

Recommended Posts